GinecomastiaGinecomastia inseamna marirea sanilor la barbati avand drept cauze modificari hormonale, mostenire genetica, urmarea folosirii unor medicamente sau ca simptom auxiliar al unor afectiuni sistemice.

Marirea sanilor la barbati poate aparea la orice varsta, si poate crea un disconfort nu numai estetic dar si emotional, ducand la pierderea increderii in sine.

Ceea ce este caracteristic ginecomastiei, este, acumularea localizata de grasime la nivelul sanilor, o dezvoltare glandulara exagerata, care se poate manifesta unilateral sau bilateral. Uneori cele doua caracteristici ale ginecomastiei se intalnesc impreuna la un pacient.

Aceste aspecte explica dorinta de a corecta aspectul corporal, astfel incat este necesara o interventie pe cale chirurgicala.

Interventia de corectie a ginecomastiei, este denumita mamoplastie de reductie, si consta in reducerea volumului sanilor, aplatizarea lor, care duce la imbunatatirea aspectului pieptului.

In general corectia ginecomastiei se face cu lipoaspiratie. Dar in cazul in care sanii sunt mari si este necesara o reductie mare, se aplica o interventie chirurgicala la nivelul glandei mamare.

Corectia ginecomastiei este recomandata in cazul unui pacient cu o greutate relativ normala, stabil psihic, cu varsta de peste 18 ani (pana la aceasta varsta se considera ca s-a incheiat dezvoltarea sanilor), si nu in ultimul rand cu asteptari realiste.

Interventia de corectie a ginecomastiei se face cu anestezie generala, fiind necesare una pana la trei zile de spitalizare, in functie de amploarea ei. Activitatea se poate relua dupa circa o saptamana.

Rezultatul interventiei de corectie a ginecomastieie este definitiv, neexistand in acest caz riscul de refacere a volumului sanilor.